Jak na ovoce a zeleninu přes zimu? Lokálně a bez zbytečného plastu

Jak na ovoce a zeleninu přes zimu? Lokálně a bez zbytečného plastu

Regály supermarketů i přes zimu a závěje překypují krásně vypadající zeleninou a ovocem. To ale na náš stůl nezřídka putuje z velkých vzdáleností. Například kilo rajčat při své cestě do České republiky za sebou zanechá stejné množství CO2, jako byste v kamnech spálili kilo uhlí. Tito cestovatelé mají často navíc společné ještě jedno – plastové obaly. Oboje po sobě zanechává to, čeho se snažíme vyvarovat – odpad.

Tuhá zima ale přitom byla na Valašsku vždy a dokázali jsme si s ní poradit i bez kiwi a malin. I supermarkety dnes nabízejí lokální produkty a stačí se jen dívat na etikety. Jsou mezi nimi obvyklí společníci valašských zim, jako jsou brambory, mrkev, červená řepa, pórek, celer, zelí, jablka, hrušky a další.

Samozřejmě ale není třeba jíst stoprocentně jako před sto lety. V chřipkovém období si můžeme častěji dopřát i zeleninu nebo ovoce, které u nejsou zdomácnělé, jako typicky citrusy. Naopak je zcela zbytečné je kupovat v létě, kdy je můžeme velmi snadno nahradit vitamínovými bombami z českých polí a zahrad.

Pokud už ale sáhneme v obchodě po čemkoliv, zkusme se vyvarovat zbytečných obalů. Citróny a cibule v síťce, jablka a mrkev v plastových pytlích nebo hrušky balené po kusech – není to přeci jen zbytečné? Většina ovoce a zeleniny má přitom od přírody svůj vlastní obal, který stačí před konzumací jen oloupat nebo umýt.

A pokud si nabíráme v obchodě větší množství, na místo igelitu dobře poslouží sáčky na více použití z bavlny nebo jiných materiálů. K dostání jsou na Vsetíně v bezobalových obchodech nebo si je snadno můžete vyrobit doma třeba ze staré záclony. Jak na to, najdete v dalším díle našeho seriálu Vsetín bez odpadu.