Škarpová z Pančavy: Lidé na vlastní obaly slyší, naplníme jich i 15 denně

Škarpová z Pančavy: Lidé na vlastní obaly slyší, naplníme jich i 15 denně

ROZHOVOR: Dnes jsme vyzpovídali Alenu Škarpovou, majitelku nově omlazeného bistra Na Pančavě. Ta ukazuje vsetínským hospodským cestu, jak lze i v podnikání snižovat množství odpadu a navíc ke stejnému motivovat i své vlastnímu zákazníky.

Bistro na Pančavě zavedlo nedávno několik novinek pro zákazníky, kteří si chtějí odnést jídlo nebo pití s sebou. Prosím přibližte nám je.

Staly jsme se první restaurací na Moravě, která nabízí možnost odběru většiny výrobků do vlastních obalů. V případě jídla a kávy nabízíme jako bonus 5 korun slevu.

Jak často lidé možnost odnést si vaše dobroty ve vlastním obalu využívají? Osvědčilo se to?

Jsou dny, kdy takových vlastních krabiček naplníme i 15 za den. Lidé svou krabičku znají, vědí že jim nikde nic nevyteče. Věříme, že letní sezóna přinese zájem i o kávu nebo koktejl do vlastního kelímku nebo skleničky.

Často ale zaznívají obavy, že vzít si jídlo a pití do vlastního není možné z hygienických důvodů….

Zákon o zákazu plnění jídla a pití do vlastních obalů neexistuje. Zdárným příkladem mohou být i jídlonosiče ve školních jídelnách: tyto přeci nikdo nikdy nezakázal.

Co vás vedlo k tomu systém vlastních obalů zavést?

Logika věci. Krabičku s víčkem kupujeme za 5 korun, obaly máme zahrnuty v ceně výrobku. Proč zbytečně platit dodavatelům, když stejnou možnost můžeme nabídnout spotřebitelům? Ti tak mohou šetřit jak svou kapsu, tak životní prostředí.

Nabízíte i vlastní obaly, co s nimi po dojedení a dopití?

Naše krabička z cukrové třtiny se může vyhodit na kompost, tam se po čase beze zbytku rozloží. Průhledné víčko na krabičce je z bio plastu. Papírové obaly by měly putovat do tříděného odpadu.